PAZA E LA PĂMÂNT ÎN SPITALELE DE PSIHIATRIE

0
62

Un nou incident, extrem de grav aduce în atenţia autorităților, deficienţele în ceea ce priveşte paza în spitalele de psihiatrie din judeţul Buzău. Ministerul Sănătăţii a dispus un control la secţia Ojasca a Spitalului de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Săpoca, după ce, luni, un pacient a fugit de sub pază, iar după câteva ore a fost găsit, spânzurat într-o pădure din apropiere. Incidentul vine la doar câteva luni, după ce, la spitalul de la Săpoca,a avut loc un masacru.
Ca urmare evenimentului deosebit de grav înregistrat luni, când un bolnav a fugit din secţia exterioară Ojasca a Spitalului de Psihiatrie Săpoca, apoi s-a sinucis, Ministerul Sănătății a dispus un control la unitatea sanitară. Totodată, printr-un comunicat de presă, emis după producerea incidentului, reprezentanţii ministerului au venit cu precizări oficiale, leagte de caz.

“Ministerul Sănătății a fost informat de către conducerea Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca că, în această dimineață, un pacient internat în secția Ojasca a unității sanitare, a escaladat gardul care îngrădește curtea interioară a unui pavilion, părărsind spitalul. Pacientul a fost observat de personalul de supraveghere care a plecat în urmărirea acestuia și care a alertat Polția și Jandarmeria. Pacientul a fost găsit spânzurat de către un localnic.Paza la unitatea sanitară este asigurată de muncitori supraveghere bolnavi. Conducerea Ministerului Sănătății a dispus inspectorilor sanitari din cadrul DSP Buzău să demareze un control la unitatea sanitară”, se arată încomunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.
În concluzie, conducerea Ministerului Sănătăţii, recunoaşte că serviciul de pază în unităţile medicale de psihiatrie din judeţul Buzău sunt la pământ şi trebuie luate măsuri urgente.

„Este încă o dovadă că în acest spital trebuie luate măsuri rapide. Este nevoie de o evaluare a serviciilor de pază. Vom trimite o echipă care să realizeze o evaluare de risc la securitate fizică, iar în urma acestei evaluări să fie realizat un plan de pază complex care să garanteze prestarea serviciilor de pază umană în conformitate cu legislația în vigoare, precum și a dispozitivelor tehnice pentru monitorizare și alarmare. Mai mult, planul va trebui să stabilească și numărul paznicilor necesari pentru asigurarea condițiilor de securitate”, a declarat conf.dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat.
Alarma s-a dat luni, dimineaţă când, polițiștii buzoieni au fost sesizați cu privire la faptul ca, un bolnav cu afecțiuni psihice, cu comportament agresiv, în vârstă de 23 de ani, din Prahova, internat și aflat în executarea unei masuri de siguranță, a părăsit incinta Secției Ojasca din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca. După ce timp de câteva ore a fost căutat de poliţişti şi jandarmi, bărbatul a fost găsit, spânzurat, într-o pădure din Unguriu. Directorul Spitalului Săpoca, este, în prezent, Viorica Mihalaşcu, medicul care era director și în august, când a avut loc masacrul în urma căruia un bolnav psihic i-a atacat pe pacienţi și a ucis, în total 7 oameni. Atunci, Mihalașcu și-a dat demisia din funcție, însă în scurt timp a revenit pe post, interimar.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ