V-ați săturat de aglomerația și zgomotul din orașe? Ce spuneți de câteva zile petrecute departe de agitație, într-un loc în care se îmbină perfect relaxarea, tradițiileși o țuică mortală. Pe toate le găsiți în Chiojdu, o localitate bine ascunsă printre crestele montane. După un drum anevoios, ești răsplătit cum se cuvine. Gazde pot fi proprietarii Pensiunii Tata Lice. Situată la 65 de km de Buzău și 125 km de București, pe o sprafață de 2 hectare, locația oferă tot confortul de care ai nevoie pentru a petrece un concediu ideal. Turiștii care pășesc la Tata Lice trebuie să respecte un ritual. Orice sejur începe cu degustarea licorii magice, denumită țuică mortală de Chiojdu.
După ce v-ați tras puțin sufletul, cu sigurață privirile vă vor fi atrase de peisajele parcă desprinse din povești, care îndeamnă la plimbare. Dar înainte de plecarea spre un loc mirific din munții Buzăului, Lacul Vulturilor, trebuie pregătită și o mâncare preparată după o rețetă ce datează din vremea haiducilor. Proprietarii Pensiunii Tata Lice au reușit să afle secretul rețetei numită din moși strămoși Îngropatul verii, unde, în centrul atenției este un berbecuț.
Rețeta nu este cunoscută de toată lumea și doar oaspeții de la Tata Lice pot degusta așa berbecuț pregătit haiducește.
După ce berbecuțul a fost băgat la pământ, turiștii sunt duși într-un colț de rai, pe malul Lacului Vulturilor. După un drum anevoios, făcut doar la pas sau cu mașini de teren, se ajunge în vârful munților Buzăului. Aerul curat și peisajele sălbatice te poartă într-o lume a basmelor.
Sălbăticiunea locurilor nu are cum să te nu te impresioneze. „Lacul Vulturilor” sau „Lacul fără fund” se află în apropierea Vârfului Mălâia, la 1.400 metri altitudine. De această zonă se leagă două legende. Conform uneia dintre ele, preluată de Alexandru Vlahuţă în „România pitorească”, „aici vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”. De ce ”Lacul fără fund?” Pentru că, spune o altă legendă, un cioban şi-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări, îşi regăseşte bâta în apele Dunării şi, mistuit de dorul mioarelor şi a locurilor natale, se reîntoarce acasă. Legendele pot fi ascultate chiar de ciobanii din zonă, care, printre vorbe, pregătesc și o mămăligă la ceaun.
Pentru a profita din plin de peisaje, gazdele îți pregătesc o tocăniță de te lingi pe degete, gătită chiar pe malul lacului.
Răpit de peisajele sălbatice, nici nu știi când trece timpul.
Și tocănița este gata, iar servirea pe malul Lacului Vulturilor o face și mai savuroasă.
Revenind la Pensiunea Tata Lice, nu ne putem lua gândul de la berbecuțul pregătit în stil haiducesc. După câteva ceasuri în care s-a copt în pământ, e numai bun de o masă pe cinste.
Așadar, iubitorii de turism sălbatic vor găsi la Pensiunea Tata Lice din Chiojdu tot ce au nevoie: cazare în camere spațioase, dotate cu baie, televizor, telefon, internet. Dar și tradiții, peisaje montane deosebite, aer curat și liniște.