PENSIA MINIMĂ, MAJORATĂ

0
158

Veste bună pentru pensionari. Pensia minimă va crește, în acest an. Majorarea se va simți și buzunarele pensionarilor care încasează, în prezent, cele mai mici venituri. În județul Buzău, de pensii mai mari vor beneficia peste 33 de mii de buzoieni.
Potrivit unei ordonanțe de Guvern, adoptată la sfârșitul lunii decembrie 2018, pensiile publice vor crește în anul 2019, dar de la 1 septembrie, când valoarea punctului va fi majorată de la 1.100 lei la 1.265 lei. Tot de la 1 septembrie 2019 indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută și sub numele de pensia minimă va crește de la 640 lei la 704 lei. Aceasta se acordă persoanelor cărora, potrivit stagiului de cotizare pe care l-au acumulat, li se cuvine o pensie mai mică decât indemnizația. Potrivit proiectului, aceasta va creşte de la 640 lei la 704 lei.
Pentru acordarea pensiei minime nu este necesară cererea pensionarului. Beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate. În situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât și de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum și de drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ