PENSIONARE CANINĂ, LA JANDARMERIE

0
90

O ceremonie inedită s-a desfăşurat luni, dimineaţă la sediul Jandarmeriei Buzău. Ram, un câine de serviciu, ajuns la vârsta de pensionare a fost restras din activitate în aplauzele jandarmilor alături de care s-a aflat în sute de misiuni. Devenit jandarm veteran, Ram va merge acasă la conductorul său, care l-a adoptat.
A participat la sute de misiuni, alături de jandarmii buzoieni, iar după şase ani a venit momentul să se retragă. Ram, câine de serviciu al Jandarmeriei a fost pensionat, luni dimineaţă, în cardul unei ceremonii. În anul 2013, Ram, un ciobănesc german, proaspăt „absolvent” al Centrului Chinologic de la Sibiu, sosea în curtea jandarmeriei buzoiene, trădând emoțiile noului început.
„A urmat o perioadă frumoasă, a fost lângă noi în sute de misiuni, a stat cu urechile ascuțite țintind spre cer și corpul arcuit, pregătit să intervină, dar a avut și momentele lui de bucurie, trădate tot de coada jucăușă, care aproape că se transforma într-o elice când era înconjurat de copii, pe timpul activităților demonstrative sau când era în patrulă prin parcuri. Astăzi nu a fost la fel de țantoș ca de obicei! Urechile pleoștite, privirea tristă, coada nu mai are chef de joaca! „Parcă înțelege ce se întâmplă!” spune un coleg. A îmbrăcat pentru ultima dată uniforma sa, hamul inscripționat, și a venit alături de colegii lui, jandarmii buzoieni, nu pentru a pleca într-o nouă misiune, ci pentru o ultimă defilare!”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Buzău.
De săptămâna aceasta se retrage din activitate, iar Florin, partenerul său, îi va purta aceeași grijă, luându-l acasă la el. În aplauzele întregii unități, Ram a devenit veteran jandarm. Procedura legală prevede că, la sfârșitul perioadei de activitate, câinele de serviciu poate fi vândut prin licitație, urmând pașii obișnuiți ai acestei proceduri. Dacă acesta nu își găsește un nou stăpân, instructorul său îl poate primi în grijă, pentru tot restul vieții, dacă acesta își exprimă dorința de a prelua câinele.

Laurenţiu Marinov

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ