PENSIONARI DE 1 LEU ȘI DE 7. 000 lei! Un nevăzător primește cea mai mare pensie

0
155

Cea mai mare pensie pe care o plăteste Casa de Pensii Buzău depăseste valoarea de 7 mii de lei. Beneficiarul este o buzoianca nevăzătoare, care a profesat in invatamant. La polul opus sunt buzoieni care primesc o pensie in valoare de un leu. Totusi, conform legislatiei acestia primesc si o pensie minimă socială care se ridică la 500 de lei. Între cea mai mică pensie și valoarea cea mai mare pe care Casa Județeană de Pensii Buzău o achită către un beneficiar există o diferență semnificativă. Conform datelor instituției, la Buzău cea mai mare pensie o încasează un nevăzător. Deși la prima vedere ar părea surprinzător, reprezentanții Casei de Pensii explică faptul că tocmai handicapul, alături de o vechime considerabilă în muncă a contribuit la valoarea câștigului bănesc. Pensionarul fericit este o profesoară fără vedere, care a predat într-o școală de nevăzători, ani de zile.
7.000 de lei este cea mai mare pensie pe care o achită Casa de Pensii Buzău în acest moment. Practi,c niciun alt buzoian în afară de cei care încasează pensii de serviciu cum ar fi magistrații sau militarii, nu câștigă mai mult față de cadrul didactic respectiv. La polul opus, mai mulți buzoieni care au contribuit prin muncă foarte puțin la bugetul de pensii primesc 1 leu.
Totuși statul le garantează tuturor o pensie socială care se ridică la câteva sute de lei.
Diferențe, nu la fel de notabile, sunt și în ceea ce privește ajutorul de șomaj. Cea mai mică valoare pe care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă o plătește unui șomer cu acte în regulă este de 250 de lei și aici se încadrează absolvenții. Pe de altă parte există câteva persoane care au ocupat funcții de conducere în cadrul unor multinaționale cu reprezentare în județul Buzău și care primesc un șomaj de 950 de lei. La valoare a contribuit salariul câștigat de beneficiari în ultimele 12 luni.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ