PEPENELE DE IARNĂ, ACLIMATIZAT LA BUZĂU

0
369

O nouă reușită a cercetărilor buzoieni. Cea mai recentă realizare a acestora este aclimatizarea pepenului de iarnă, bogat în vitaminele A,C, D, B6, B12, precum şi în calciu, magneziu, fier. Proprietatea sa de a se păstra foarte bine peste iarnă îl va face atractiv pentru cumpă¬rători, mai ales dacă se vor face demersuri pentru a fi livrat către hypermarketuri și achiziționat pe tot parcursul anului.
După ce tomatele din soiul Buzău 1600 s-au bucurat de succes la cum¬părători, Staţiunea Legumicolă Buzău a scos pe piaţă alte soiuri noi, precum roşia tigrată, vânăta albă şi castravetele antidiabet. În urma unei activităţi de cer¬cetare de ani şi ani, specialiştii acestei instituţii îi surprind plăcut pe buzoieni cu o ofertă bogată de varie¬tăţi exotice, atipice, unele introduse în cultură în ultimii ani. Unele păstrează aroma şi gustul legumelor tradiţionale româneşti, dar specialiştii buzoieni au reuşit şi aclimatizarea unor legume cu un plus în ceea ce priveşte aromele, gustul şi textura. Cea mai recentă realizare a cercetătorilor de la Buzău este aclimatizarea pepenelui de iarnă, bogat în vitaminele A,C, D, B6, B12, precum şi în calciu, magneziu, fier. Proprietatea sa de a se păstra foarte bine peste iarnă îl va face atractiv pentru cumpă¬rători.
Pepenele de iarnă acli¬matizat cu succes de cercetătorii Staţiunii de Cercetare Buzău nu a fost încă omologat. Acest proces va avea loc pe parcursul următorilor doi ani. Până la omologare şi brevetare, la primăvară, la Staţiunea de Cercetare Buzău vor fi înfiinţate răsaduri, iar unii legumicultori le-ar putea obţine promoţional. Cei care vor beneficia promoţional de seminţe vor avea parte şi de sfatul specialiştilor, care le vor explica pe îndelete şi tehnologia de înfiinţare a culturii, adică vor primi informaţii cum să le semene. Pepenele de iarnă este deosebit prin faptul că poate fi păstrat peste iarnă sau chiar în frigider după ce a fost feliat, pentru o perioadă mai îndelungată decât un pepene cu care buzoienii erau obişnuiţi.
Soiurile de legume exo¬tice, cu forme şi culori atipice, cum ar fi roşiile tigrate, vinetele albe, castravetele anti-diabet, kiwano sau ardeii iuţi multicolori, produse de Staţiunea de Cercetare Buzău au prins teren pe piaţă şi sunt tot mai căutate. Anul acesta, Sta¬ţiunea din Buzău a primit solicitări la seminţe şi răsaduri pentru aceste soiuri de legume exotice. Solicitări care se adaugă, bineînţeles, celor pentru legumele tradi¬ţionale.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ