PERICOL ÎN FONDURILE DE VÂNĂTOARE

0
176

Autorităţile judeţene sunt nevoite să adapteze măsurile de combatere a pestei porcine africane, la mediul sălbatic, după ce virusul a fost confirmat la un alt mistreţ. Pericolul de răspândire a bolii este mult mai mare în fondurile de vânătoare, decât în gospodării, şi aproape imposibil de controlat.
Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit vineri dimineaţă, într-o şedinţă extraordinară pentra a adopta un plan de măsuri privind pesta porcină africană. Întâlnirea factorilor de decizie vine ca urmare a confirmării unui nou caz de boală la un mistreţ, găsit mort într-un fond de vânătoare de pe raza comunei Berca. Combaterea virusului este însă mult mai dificilă în mediul sălbatic decât în cazul porcilor domestici din gospdării.
Nici perioada în care ne aflăm nu este deloc prielnică, mai spun veterinarii, iar eventuale noi cazuri de pestă porcină la mistreţi sunt greu de identificat.
Un set de măsuri, ca urmare a confirmării prezenţei virusului pestei porcine africane la un mistreţ găsit mort într-un fond de vânătoare la Berca, a fost adoptat în şedinţa extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor. Măsurile includ instituirea unor zone tampon în jurul celei infectate.
În prezent, pe raza judeţului Buzău, în trei fonduri de vânătoare sunt focare de pestă porcină africană. Garda Forestieră i-a notificat gestionarii acestor fonduri, dar şi pe ceilalţi cu privire la situaţia actuală. Ca soluţie de combaere a virusului, s-a propus diminuarea cotelor de vânătoare în zonele unde nu există suspiciuni de boală şi intensificarea vânătorii, acolo unde sunt focare.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ