Perioada pandemiei, subiect de psihiatrie

0
40

Un val de îmbolnăviri psihice
Psihologii și psihiatrii sunt din ce în ce mai convinși că pandemia va lăsa urme deosebit de importante și uneori ireparabile în psihicul uman. Nu este cert dacă îmbolnăvirile în sine, măsurile impuse de autorități sau toate la un loc vor forma un nucleu care va determina un val de tulburări mentale peste care unii dintre oamenii vor trece, alții nu.
Cei aproximativ doi ani de pandemie nu vor trece neobservați de către întreg corpul medical specializat în psihologie sau psihiatrie. În ultima vreme, numărul persoanelor care s-au prezentat la medici specialiști acuzând depresii, anxietate sau alte tulburări mai grave a crescut considerabil. Nici măcar în cărțile de specialitate nu au fost prevăzute astfel de situații.
Va exista cu siguranță, sunt de părere medicii de specialitate, un val al îmbolnăvirilor pe fond psihic. Deja instabilitatea financiară, măsurile de izolare, restricțiile sau gândul la pierderea locului de muncă erodează psihicul uman.
Și problemele nu se vor opri doar la populația adultă. Măsurile abrupte adoptate de autorități în contextul pandemic vor avea repercusiuni grave asupra psihicului copiilor, sunt de părere medicii. Deja o parte dintre ei nu mai știu să socielizeze iar mediul online clădește în cazul unor copii, comportamente agresive.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ