Pesta porcină africană a ajuns și la Buzău. Duminică a fost confirmată prezenţa virusului la porcii din două gospodării, din localităţile Lunca din Pătârlagele şi Pănătău. Vinovat pare a fi un bărbat din Frecăţei, judeţul Tulcea, venit luna trecută în vizită la rudele sale din comuna Pănătău. Astfel, Buzăul devine al 11-lea judeţ cu focare de pestă porcină africană.
Dacă vineri dimineață, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare susțineau, în ședința Colegiului Prefectural, că în județ nu există nici măcar o suspiciune de boală, în cursul zilei de sâmbătă testele rapide ale medicilor au indicat prezența virusului în mai multe localități de pe Valea Buzăului. Astfel, au fost prelevate probe de la trei porci din comuna Pănătău și unul din satul Lunca, comuna Pătârlagele, care ar fi purtători ai virusului care a făcut ravagii în mai multe localități din țară. Testele de la laboratorul național de referință au ajuns la Buzău duminică dimineață și au confirmat existența viruslui pestei porcine africane în județ. Prin urmare, au fost sacrificați doi porci din comuna Pănătău, iar de la un altul au fost prelevate probe de sânge.
În ambele localități, s-a dispus dezinfectarea gospodăriilor unde au apărut suspiciuni de infectare cu pestă porcină africană, amplasarea de afișe de avertizare și benzi de delimitare a proprietăților, precum și inventarierea tuturor suinelor.
Conform autorităţilor buzoiene, boala ar fi apărut după ce în urmă cu o lună într-un cătun din Pănătău, când ar fi venit în vizită la fiica sa un bărbat din Tulcea, de la Frecăței, unde a fost confirmată pesta porcină. Acesta nu ar fi adus la Pănătău carne sau produse de carne, însă virusul se transmite și prin intermediul hainelor ori a autovehiculelor. La circa două săptămâni de la această vizită, un porc din gospodăria de la Pănătău ar fi început să prezinte semne de boală. Proprietarii au încercat timp de două zile tratarea lui, dar cum animalul nu dădea semne că-și revine, a fost sacrificat. Femeia i-a trimis o bucată de carne și mamei sale, în satul Lunca, ulterior și un animal de aici dând semne de boală. În final, virusul a fost confirmat în ambele gospodării. După măsurile instituite de către autorități, proprietarii de suine din satele învecinate au început să se teamă că ar putea rămâne fără porci. Dar autoritățile fac apel la localnici să nu își sacrifice porcii din gospodării. Deocamdată focarul nu s-a extins și nu se impune măsura sacrificării suinelor din zonă.
Autoritățile fac apel la toți locuitorii din zonele cu focare confirmate să respecte restricțiile impuse și să nu încerce să scoată din zonele de risc carne sau alte preparate din carne, pentru a nu contribui la răspândirea virusului în alte zone. În caz contrar, riscă amenzi, precum și confiscarea produselor și dosare penale.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA