PESTA PORCINĂ A AJUNS ȘI ÎN PĂDURILE JUDEȚULUI

0
117

Pesta porcină africană se extinde cu repeziciune, în județul Buzău. De curând, virusul a fost confirmat, pentru a doua oară, la un porc mistreț împușcat pe raza fondului de vânătoare Aldeni. Autoritățile locale sunt din ce în ce mai alertate din cauza numeroaselor focare și se tem că, până la urmă, se va ajunge la sacrificarea în masă a porcilor pentru a împiedica extinderea virusului.
Crește îngrijorarea legată de extinderea focarelor de pestă porcină din județul Buzău. În ultimele zile, au fost semnalate tot mai multe îmbolnăviri în rândul porcilor și, mai grav, virusul a fost depistat și la un mistreț împușcat pe raza fondului de vânătoare 42 Aldeni. După confirmarea diagnosticului, a fost delimitată zona afectată de 13 km, având în epicentru punctul în care a fost împușcat porcul mistreț. Animalul la care a fost confirmat virusului pestei porcine a fost confiscat împreună cu un alt animal depozitat în același loc, ambii fiind incinerați încă de la momentul suspicionării, apoi a fost decontaminat locul de stocare.
Deocamdată autoritățile nu reușesc să deslușească modul în care virusul pestei porcine africane de extinde în județ. Măsuri pentru combaterea bolii au fost luate inclusiv în rândul mistreților, dar cu toate acestea îmbolnăvirile tot au apărut.
Autoritățile buzoiene sunt din ce în ce mai îngrijorate de înmulțirea focarelor de pestă porcină africană și spun că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire au fost provocate chiar de oameni. Totodată responsabilii de la nivelul județului Buzău se tem că, în acest ritm, se va ajunge la sacrificarea porcilor în masă.
La această dată, pesta porcină africană, în județul Buzău, evoluează în 10 focare din exploatații non profesionale și într-o exploatație comercială, declarate în 7 localități din comunele Beceni, Săgeata, Vadu Pașii și Cochirleanca, precum și două cazuri la mistreț. Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a pestei porcine africane, au fost stinse până la această dată 5 focare.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ