PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ, LA UN MISTREŢ

0
50

Pesta porcină africană s-a extins şi la animalele sălbatice. Analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului la un mistreţ găsit pe albia râului Slănic, în comuna Beceni. Autorităţile au luat noi măsuri privind combaterea pestei porcine africane şi au decis intensificarea vânătorii. În acelaşi timp, specialiştii încearcă să afle cum a apărut virusul, în zonă.
Virusul pestei porcine africane a fost depistat în județul Buzău, la un cadavru de porc mistreţ, găsit pe albia râului Slănic, situat în interiorul zonei de protecție a focarului declarat în localitatea Mărgăriți, comuna Beceni, județul Buzău în data 6 noiembrie. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Cadavrul mistreţului a fost descoperit în aproiere de gospodăria din Beceni, unde, la începutul lunii, mai mulţi porci domestici au murit, ulterior fiind confirmată îmbolnăvirea acestora cu pesta porcină africană.
Autorităţile încearcă să afle cum a apărut noul focar de pestă porcină africană la Beceni.
Centrul Local de Combatere a Bolilor a fost convocat luni, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, în Fondul de Vânătoare 41 Beceni. Pentru fondurile de vânătoare din județ au fost stabilite o serie de măsuri, precum: intensificarea vânătorii pentru toate speciile; suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreţilor, cu excepţia hrănirii pentru momirea mistreților; interzicerea circulaţiei animalelor domestice prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanţa; interzicerea accesului, din orice motiv, a persoanelor neautorizate în aceste păduri.Cazul a fost notificat către Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor Internațional. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ