PESTA PORCINĂ AFRICANĂ SE EXTINDE

0
138

Pesta porcină africană pare că a scăpat de sub control, în județul Buzău. Două noi focare de boală au fost confirmate la o gospodărie din satul Scurtești, și la o alta din Săgeata. Autoritățile locale au intervenit imediat și au impus toate măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de pestă porcină africană.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de pestă porcină africană.
Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. A fost executată uciderea suinelor, un porc în exploatația din localitatea Scurtești, din comuna Vadu Pașii, precum și ecarisarea cadavrelor.
În cazul de la Săgeata, este vorba despre cinci porci mici, care au murit în interval de câteva zile, fără ca situația să fie anunțată autorităților decât după ultima mortalitate. Purceii au fost achiziționați fără documente de la doi proprietari din Săgeata și Banița, care mai dețin și alte suine fără simptome de infestare cu pestă.
În ambele cazuri, ancheta epidemiologică este în desfășurare.
La această dată, pesta porcină africană în judetul Buzău evoluează în 10 focare din exploatații non profesionale și într-o exploatație comercială, precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare din Beceni.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ