PESTA PORCINĂ AFRICANĂ SE EXTINDE

0
234

Pesta porcină africană se extinde, în judeţul Buzău. Rezultatele analizelor de laborator efectuate la Bucureşti au confirmat prezenţa virusului în alte două localităţi. Serviciile veterinare au intervenit şi au instituit măsurile specific, iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.
Două noi focare de pestă porcină africană, au apărut în judeţul Buzău. Prezența virusului a fost confirmată la porcii din două gospodării, din localitățile Scurtești, comuna Vadu Pașii și Gura Dimienii,comuna Beceni. În primul caz este vorba despre un focar secundar, în legătură cu cel înregistrat săptămâna trecută în gospodăria unui asistent veterinar din Vadu Paşii.
Situaţia este mult mai complicată în cazul focarului din comuna Beceni, unde prezenţa virusului a fost o surpriză pentru veterinari.
Ancheta începută de medicii Direcţiei Sanitar Veterinare este una foarte dificilă, şi ridică foarte multe semne de întrebare. Se cunoaşte faptul că proprietarul a cumpărat porcul de la Vintilă Vodă, dintr-o gospodărie unde nu există suspiciuni de pestă porcină africană, astfel că sursa virală este greu de identificat.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de pestă porcină africană. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit vineri pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru instituirea zonelor de restricții. Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, a fost dispusă uciderea porcilor în una dintre cele două gospodării precum și ecarisarea carcaselor. Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera de competenţă a Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție Județean pentru acțiuni specifice astfel încât să fie identificată sursa virală. La această dată, pesta porcină africană în judeţul Buzău evoluează în 7 focare din exploatații non profesionale, în 6 localități.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ