PESTA PORCINĂ AFRICANĂ SE ÎMPRĂȘTIE ALARMANT

0
170

Pesta porcină africană continua să se împrăștie alaramant, în județul Buzău, spre disperarea crescătorilor de animale, care sperau că virusul a fost învins. După o perioadă relativ lungă, în care nu mai apăruse niciun focar de boală, pesta porcină a revenit, afectând numeroase gospodării. La Buzău, sunt active 18 focare.
Pesta porcină africană continuă să facă ravagii în gospodăriile din județul Buzău. În ultima săptămână, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcul domestic în patru gospodăriidin Căldărăști și în trei din satul Mărgineanu, comuna Mihăilești. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării acestei boli. Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor, precum și a mijloacelor de transport.
La această dată, pesta porcină africană în județul Buzău evoluează în 18 focare din exploatații non profesionale declarate în 6 localități, respectiv orașul Pogoanele, satul Căldărăști, Cochirleanca, Valea Râmnicului, Padina și satul Mărgineanu.
În mediul silvatic, prezența virului pestei porcine africane a fost confirmată în 21 cazuri la mistreț pe raza a 10 fonduri de vânătoare.
Direcția Sanitar Veterinară Buzău solicit, în continuare, sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSV Buzău. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ