PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ȘI LA CILIBIA

0
95

Pesta porcină africană continuă să se extindă în județul Buzău. O nouă localitate este pe lista autorităților sanitar – veterinare după izbucnirea unui focar. Medicii veterinari au acționat în Cilibia, după decesul unui porc. În acest caz, autoritățile încă fac cercetări pentru a stabili cum a ajuns boala în această localitate.
Evoluția cazurilor de pestă porcină africană, la nivelul județului Buzău, a cunsocut o stagnare, în ultima perioadă. În prezent, evoluează 65 de focare de pestă, cu unul mai mult față de ultima verificare. Noul focar de boală a izbucnit este în comuna Cilibia. Inițial, aici au existat doar suspiciuni, dar ulterior cazul fiind confirmat.
În urma confirmării diagnosticului de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate, a fost declarat focar de pestă porcină africană și s-au instituit imediat măsurile necesare de combatere a pestei. Gospodăria respectivă, precum și cele din vecinătăți sunt atent monitorizate atât de medicul veterinar arondat acelei zone, precum și de reprezentanții DSVSA. Carnea depozitată în respectivele gospodării a fost confiscată, iar ancheta epidemiologică va continua.
Autoritățile spun că se observă o stagnare în evoluția focarelor de pestă africană, în special în localitățile grav afectate de această boală, precum Padina sau Mărgineanu.
Sunt și vești bune în ceea ce privește evoluția focarelor de pestă porcină africană. În mediul silvatic, nu s-a mai înregistrat nicio îmbolnăvire la porcii mistreți.

Denisa Irimia/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ