PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ȘI LA VADU PAȘII

0
223

O nouă suspiciune de pestă porcină africană pune în alertă autorităţile buzoiene. Într-o gospodărie din localiatea Focşănei, din comuna Vadu Paşii, un porc a murit, iar alţi trei au fost sacrificaţi de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare.
Direcţia Sanitar-Veterinară Buzău a fost notificată, miercuri, cu privire la înregistrarea unei mortalități la un porc domestic dintr-o gospodărie din satul Focșănei, comuna Vadu Pașii. O echipă a DSVSA s-a deplasat la fața locului pentru ridicarea cadavrului, ocazie cu care s-a constatat că în aceeași gospodărie mai existau trei porci care prezentau stări febrile, două cu simptome mai puțin accentuate și una în stare de agonie. Reprezentanţii Prefecturii au anunţat că animalul aflat în agonie a fost eutanaisat, iar în urma necropsiei au fost găsite leziuni specifice pestei porcine africane.

“Animalul găsit în agonie a fost eutanasiat și transportat, împreună cu cadavrul raportat inițial la sediul DSVSA Buzău și s-a efectuat o decontaminare temeinică a gospodăriei. În urma necropsiei, animalului eutanasiat de către echipa trimisă la Focșănei, au fost evidențiate unele leziuni ale organelor interne care ar putea fi atribuite și pestei porcine africane. Ca urmare, s-a decis retrimiterea echipei la fața locului pentru a sacrifica și ceilalți doi porci și s-a efectuat încă o dezinfecție a gospodăriei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău.
Probele recoltate de la toate cele patru animale au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, pentru efectuarea analizelor specifice. Rezultatele acestor analize urmează să confirme dacă Buzăul se confruntă sau nu cu un nou focar de pestă porcină africană.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ