PESTA PORCINĂ, CONFIRMATĂ ȘI LA PUIEȘTI

0
66

Încă un focar de pestă porcină, în județul Buzău. Boala a fost confirmată, joi noapte, la o microfermă din localitatea Puiești. Două animale au murit acolo, iar proprietarul a anunțat autoritățile, care au acționat rapid prin prelevarea de probe și uciderea preventivă a circa 90 de suine. Totodată, medicii veterinari au montat filtre dezinfectante în 6 localităţi, pe o rază de 3 kilometri în jurul focarului, şi ţin sub atentă supraveghere porcii din gospodăriile localnicilor. În cazul în care constată suspiciuni de boală la vreunul dintre porci, animalele ar putea fi sacrificate.
Proprietarul unei microferme de lângă localitatea Puieştii de Jos a alertat autorităţile după ce i-au murit 4 porci, iar unul dintre ei avea simptome vizibile de boală. Ferma a fost izolată, iar veterinarii au sacrificat 14 animale adulte şi 76 de purceluşi cu greutatea de până în 40 de kilograme. Sacrificarea animalelor s-a făcut înainte de primirea rezultatelor de la București și confirmarea diagnosticului. Ulterior, în jurul orei 23:00, specialiștii de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală au transmis vestea înfiorătoare că Buzăul mai are un focar de pestă porcină.
După confirmarea focarului, autoritățile au luat, joi noapte, măsuri de dezinfecţie completă a exploataţiei afectate şi a zonei adiacente. Perimetrul a fost izolat, iar locuitorii au fost avertizați cu priviri la măsurile pe care trebuie să le ia și ce trebuie să urmărească la animalele pe care le au în gospodării. De asemenea, s-a luat decizia interzicerii transportului de carne sau semipreparate din carne în zonă. Deși zona în care a fost confirmat focarul de pestă porcină africană este oarecum izolat de restul satelor din Puiești, oamenii sunt deja disperați. Ei se tem ca autoritățile să nu treacă la sacrificarea preventivă a tututor porcilor din comună.
Acesta este al treilea focar de pestă porcină africană din judeţul Buzău, după cele de la Lunca şi Pănătău. Autoritățile spun că nu e nici o legătură între cele trei focare. Și la Puiești, la fel ca în cazul primelor două localități afectate de virusul care decimează porcii, neglijența umană ar fi dus la această situație. La fermă lucrau muncitori din Brăila care se ocupă şi de comerţul cu animale, iar autorităţile bănuiesc că ei ar putea fi cei care au adus virusul din focarele deja confirmate în judeţul respectiv.
Autoritățile spun că vor încerca să găsească cele mai bune măsuri în vederea limitării pierderilor, pe cât posibil.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ