PESTA PORCINĂ CONTINUĂ SĂ SE EXTINDĂ

0
249

Autoritățile buzoiene sunt, din nou, în alertă după ce au apărut noi focare de pestă porcină africană. Prezența virusului a fost confirmată la porcul domestic din două gospodării din localitățile Căldărăști și din Padina. În urma confirmării diagnosticului de pestă porcină africaă, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsuri.
Cele două gospodării din localitățile Căldărăști și Padina au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor, precum și a mijloacelor de transport.
La această dată, pesta porcină africană în județul Buzău evoluează în 7 focare din exploatații non profesionale declarate în 5 localități respective orașul Pogoanele, satul Căldărăști, Cochirleanca, Valea Râmnicului și Padina. În mediul silvatic, prezența virului a fost confirmată în 21 cazuri la mistreț pe raza a 10 fonduri de vânătoare
,,De la declararea primului focar de pestă porcină africană, în septembrie 2018, au fost stinse, până la această data, 20 focare la porcul domestic. Având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei, D.S.V.S.A. Buzău solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau D.S.V.S.A. Buzău. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Evoluţia situației epidemiologice este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe”, se arată într-un comunicat emis de Direcția Sanitar Veterinară Buzău.

DENISA IRIMIA/ MIHAI VASILESCU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ