Cele mai recente cazuri de pestă porcină africană, confirmate la mistreţi dau mari bătăi de cap autorităţilor. Răspândirea virusului în păduri nu poate fi controlată, iar localnicii din zonele cu păduri pot contribui, fără să ştie, la introducerea pestei în propriile gospodării, atunci când merg la cules de ierburi ori ciuperci.
Propagarea virusului pestei porcine africane din mediul sălbatic este o problemă majoră, la care autorităţile veterinare nu par să găsească soluţii. Perioada de primăvară este deosebit de prielnică răspândirii bolii, iar o contribuţie însemnată o pot avea şi oamenii. Direcţia Sanitar Veterinară trage un semnal de alarmă şi îi avertizează pe localnicii din zonele din vecinătatea pădurilor că pot aduce pesta porcină de la mistreţi, în propriile gospodării.
Ultimele cazuri de pestă porcină africană la mistreţi, au fost confirmate joi, pe fondul de vânătoare 44 Câlnău, pe raza administrativ teritorială a comunei Racovițeni, unde au fost identificate 3 cadavre devorate de alte animale. De asemenea a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane și la un exemplar, găsit mort cu suspiciunea de braconaj, pe fondul de vânătoare 45 Dedulești respectiv pe raza administrativ teritorială a Comunei Topliceni. La această dată, pesta porcină africană în judeţul Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și o exploatație comercială, declarate în 8 localități. În plus, au fost confirmate 12 cazuri la mistreț pe raza unor fonduri de vânătoare.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea