PESTA PORCINĂ, LA GRANIŢA JUDEŢULUI

0
51

Cel mai recent raport al autorităţilor sanitar-veterinare indică peste 600 de focare de pestă porcină africană, în zona de sud-est a ţării, multe dintre acestea fiind în Brăila şi Ialomiţa, judeţe limitrofe Buzăului. Situaţia este sub control în judeţul nostru, potrivit conducerii Prefecturii, iar măsurile de prevenire a apariţiei virusului sunt aplicate, în continuare, cu maximă exigenţă.
În acest moment, în judeţul Buzău nu există nicio suspiciune de pestă porcină africană, dau asigurări autorităţile. Cazurile de mortalitate porcină înregistrate în ultima perioadă sunt izolate şi nu au legătură cu virusul. În astfel de situaţii, proprietarii animaleleor au însă obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar, ca măsură preventivă.
Prefectul Carmen Ichim le reaminteşte buzoienilor că există o serie de interdicţii şi că toate transporturile de animale dinspre judeţele limitrofe cu focare de pestă porcină africană sunt atent monitorizate de echipaje formate din poliţişti şi inspectori sanitar-veterinari. Totodată, tîrgurile de animale au fost închise în tot judeţul Buzău. Doar aşa, virusul care face ravagii în mai multe zone din ţară, poate fi ţinut la distanţă. La nivel naţional, Autoritatea Naţională SanitarVeterinară solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Autorităţile fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ