PESTA PORCINĂ SE EXTINDE ÎN TOT JUDEȚUL

0
373

Pesta porcină africană se extinde încet, încet în tot județul. De curând, au izbunit alte două focare în localitățile Cilibia și Racovițeni. Medicii veterinari au fost nevoiți să omoare aproape 50 de porci pentru a limita extinderea virusului. Autoritățile se tem că nu mai e mult până când vor trece la sacrificarea porcilor în masă.
Numărul cazurilor de pestă porcină africană crește, în județul Buzău. În ultimele două zile, alte două focare au izbucnit în localitățile Cilibia și Racovițeni. În cazul îmbolnăvirilor de la Cilibia, situația este una destul de gravă. Proprietarul creștea suinele alături de oi, la o stână amplasată la marginea satului, iar animalele obișnuiau să umble nestingherite pe câmp. De aceea nu este exclus ca virusul pestei porcine să fi fost transmis și către mistreți.
Un alt focar de pestă porcină a izbucnit la o gospodărie din localitatea Racovițeni, situată chiar în centrul comunei. Și aici autoritățile au luat decizia de a ucide doi porci, au dezinfectat zona și au impus restricții.
Singura veste bună este că două focare de pestă porcină africană, de la Mărgăriți și Gura Dimienii din comuna Beceni, au fost stinse, urmând ca, la jumătatea acestei luni, să se inițieze măsurile necesare pentru a lichida și focarele din Vadu Pașii. Chiar și în aceste condiții, autoritățile buzoiene se tem că vor fi nevoite să ia măsuri drastice, cum ar fi sacrificarea în masă a porcilor.
La această dată, pesta porcină africană în județul Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și o exploatație comercială de tip A, declarate în 8 localități.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ