PESTA PORCINĂ SE RĂSPÂNDEŞTE ÎN PĂDURI

0
110

Numărul cazurilor de pestă porcină africană în mediul sălbatic a ajuns la 9, după ce alţi doi mistreţi au fost găsiţi morţi în foduri de vânătoare de la Berca şi Beceni. Rezultatele analizelor de laborator au confirmat că cele două animale erau purtătoare ale virusului.
Evoluţia pestei porcine în mediul sălbatic pare de neoprit. La doar două zile după ce veterinarii au confirmat prezenţa virusului la un porc mistreţ, vânat într-o pădure de pe raza comunei Buda, au fost înregistrate alte două cazuri. Direcţia Sanitar Veterinară Buzău a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la doi porci mistreți găsiți morți; unul pe fondul de vânătoare 27 Berca, iar cel de al doilea pe fondul de vânătoare 41 Beceni, zone în care au fost înregistrate şi alte cazuri de boală la mistreţi.
“În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București– Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreț. Au fost delimitate zonele afectate de 13 km, având în epicentru punctul în care au fost găsiți morți porcii mistreți, compuse din zonele infectate de 8 Km în jurul epicentrelor și zonele tampon de 5 Km în jurul zonelor infectate”, a transmis printr-un comunicat, Direcţia Sanitar Veterinară Buzău.
La această dată, Pesta Porcină Africană în judeţul Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială, declarate în 8 localități și nouă cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare Berca (3 cazuri), Beceni (3 cazuri), Aldeni (2 cazuri) și Dedulești (1 caz).

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ