PESTĂ PORCINĂ ŞI LA COCHIRLEANCA

0
103

Pesta porcină africană se extinde în judeţ. Autorităţile au confirmat un nou focar în localitatea Boboc, comuna Cochirleanca. Cazul a fost înrergistrat într-o gospodărie, unde inspectorii sanitar-veterinari au ucis trei porci.
Direcţia Sanitar-Veterinară Buzău a anunţat că pe raza județului, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie, din localitatea Boboc, comuna Cochirleanca. În urma confirmării diagnosticului de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de pestă porcină africană. Gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor și a mijloacelor de transport. Trei porci crescuţi în gospodăria respectivă au fost sacrificaţi încă de la apariţia suspiciunii. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit luni, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, iar concluzia a fost că situaţia pare să fi scăpat de sub control.
Mai grav este faptul că, la Vadu Paşii, există două noi suspiciuni de pestă porcină africane. Medicii veterinari buzoieni au trimis probe pentru analize la laboratorul din Capitală, iar rezultatele sunt aşteptate în cel mult două zile. La această dată, pesta porcină africană în judeţul Buzău evoluează în 8 focare din exploatații non profesionale declarate în 7 localități.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ