Peste 500 de apeluri la 119

0
30

Predomină abuzurile fizice și emoționale
În jur de 40.000 de apeluri la numărul unic 119 au fost înregistrate la nivel național în ultimele trei luni și jumătate, perioada scursă din momentul înființării liniei destinate cazurilor de abuz împotriva copiilor. În județul Buzău, potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, peste 500 de persoane au sunat pentru a reclama cazuri de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grija pentru copii”. Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobile.
Începând din 5 ianuarie apelurile care semnalează diferite situații care afectează copiii sunt preluate, 24 de ore din 24, de către consilierii specializați în asistență socială și protecția copilului. În cazul situațiilor anunțate prin 119, dar pentru care este necesară intervenția imediată a Poliției sau a echipajelor medicale, operatorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului vor alerta Serviciul de urgență 112. Totodată, potrivit acestui program, atunci când sunt cazuri de copii dispăruți, Poliția poate utiliza Sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de către STS. Din momentul operaționalizării numărului 119, la nivelul județului Buzău au fost înregistrate peste 500 de apeluri.
De cele mai multe ori prin 119 au fost semnalate cazuri de abuz fizic și neglijență.
La numărul 119 pot suna copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, părinții, rudele sau cetățenii care au cunoștință de astfel de cazuri, 24/24 ore.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ