PEȘTI MORȚI, APĂ NEAGRĂ! POLUARE PE RÂUL CĂLMĂȚUI

0
1006

Apă de culoare neagră și un miros greu de suportat . Așa se prezintă azi râul Călmățui, în dreptul localității Smeeni.

Sătenii care obișnuiesc să vină aici la pescuit ori cu animalele la adăpat au sesizat încă de aseară faptul că sute de pești zac morți pe luciul de apă. Oamenii l-au sesizat imediat pe primarul din Smeeni.

La rândul său, primarul a alertat autoritățile din domeniul mediului. Echipe de la Direcția Apelor, de la Agenția și de la Garda de Mediu au mers astăzi pe râu și au prelevat probe de apă pentru a fi analizate în laborator.

Autorităţile bănuie o poluare masivă a râului și avertizează populaţia să nu consume peștele mort adunat din apă. Există riscul ca acesta să fie infestat.

Se iau în calcul trei piste. Peștii au murit fie din cauza secetei, fie din cauza poluării cu substanțe toxice sau cu dejecții animaliere.

„Mergem în amonte, ne oprim înainte de Gherăseni, după ferma de pui, vedem și acolo dacă e ceva și o luăm din agent în agent și trebuie să găsim undeva. Numai că nu știu acolo la Stâlpu cum intrăm noi pe sursa de apă. Eu spun că la un moment dat o să găsim un loc unde se văd urme de mașini cu vidanje” a declarat unul dintre inspectorii Gărzii de Mediu.

Autorităţile de mediu nu exclud ca societăţi aflate în amonte de locul în care au fost găsiţi peştii să fi deversat substanţe otrăvitoare în albia râului.

Există și posibilitatea ca substanțele dăunătoare să fi fost deversate de cisterne venite de departe.

DENISA IRIMIA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ