PEȘTI MORȚI, LA SĂRATA MONTEORU

0
138

Anchetă la Sărata Monteoru, după ce un cetățean a anunțat autoritățile că a găsit mai mulți pești morți în apa rîului care străbate localitatea. La fața locului s-au deplasat specialiști de la Apele Române, Garda de Mediu și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care au constatat existența unor pești, de mici dimensiuni, morți, pe o porțiune de aproximativ 500 de metri. Comisia încearcă acum să afle cauzele ce au dus la moartea peștilor.
Prefectul județului Buzău a dispus deplasarea unei echipe mixte formate din reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău, ISU Buzău și ai Primăriei Merei în stațiunea Sărata Monteoru, unde o persoană a sesizat existența unor pești morți în apa râului Sărata care străbate localitatea. La fața locului, au fost efectuate verificări pe o porțiune de peste 2 km din albia râului și s-a constatat prezența unor grupuri mici de peștișori morți pe o porțiune de aproximativ 500 de metri cuprinsă între un hotel de pe malul stâng și un restaurant de pe malul drept, în amonte și zona fostului camping -în aval. Peștii sunt aproximativ de mărimea unor hamsii, iar cantitatea totală estimată este de 3 kg. Potrivit reprezentanților Prefecturii, pe acest tronson, nivelul apei este foarte scăzut, mai mult băltește, are o culoare închisă și degajă un miros fetid.
În amonte de zona hotelului și restaurantului, precum și în aval de camping, nu a fost sesizată mortalitate piscicolă.
“Prefectul Carmen Ichim a cerut SGA Buzău prelevarea de probe de apă și determinarea concentrației de cloruri, azotiți, azotați, amoniu și detergenți.
Au fost prelevate probe din 3 puncte: Izvorul nr. 6 (situat la 150-200 m în amonte de zona indicată), zona de evacuare a apelor uzate a hotelului și zona de evacuare a apelor uzate a restaurantului.Cauze posibile ale mortalității peștilor: deversarea de substanțe toxice în apa râului sau lipsa de oxigen”
(sursa: Instituția Prefectului)
Echipa de control a dispus,monitorizarea zonei, de către Primăria Merei și Sistemul de Gospodărire a Apelor Buzău și blindarea imediată de către administratorul restaurantului a evacuării apelor uzate.În funcție de rezultatele analizelor de laborator, care vor fi aflate în două-trei zile de la prelevarea probelor, autoritățile vor lua măsurile legale care se impun.

Laurențiu Marinov/ Alex Nicolae

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ