Plaiul Pârscovului, oameni și locuri de poveste

0
186

Ministrul Culturii a salutat inițiativa primarului de a realiza filmul documentar
Un film documentar de excepție a fost realizat la inițiativa primarului comunei Pârscov. “Plaiul Pâscovului, oameni și locuri de poveste” reprezintă o incursiune în timp și totodată o moștenire cinematografică lăsată noii generații. Pârscovul mai este încă un colțișor de Rai românesc ce merită promovat și în același timp protejat, a transmis primarul localității.
Pământ binecuvântat, cu o geologie aparte, cu geografie picturală, cu o istorie fabuloasă, perpetuând tradiții ale căror rădăcini se pierd în negura timpului, Plaiul Pârscovului este o mostră reprezentativă a matricii identitare românești. Așa descriu istoricii și autoritățile locale din comuna Pârscov, un teritoriu care își trage rădăcinile din timpuri străvechi. Frumusețea locurilor încărcate de istorie i-a determinat pe reprezentanții administrației să realizeze un film documentar al cărui nume sugestiv “Plaiul Pâscovului, oameni și locuri de poveste” pune în lumina reflectoarelor frumusețile locurilor și viața fiilor ținutului.
Mai multe obiective turistice din Pârscov sunt incluse pe lista monumentelor istorice de interes local din județul Buzău. Sunt trei situri arheologice în zonă, unul la Bădila, unde s-au descoperit o așezare din epoca fierului și una din epoca migrațiilor, al doilea reprezintă urmele unei așezări aparținând culturii Monteoru din Epoca Bronzului, iar al treilea, situl de la Târcov, în punctul „Piatra cu Lilieci”, cuprinde o așezare din Epoca Bronzului și una fortificată geto-dacică. Alte patru obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură: Biserica „Sfântul Nicolae” cu clopotnița ei, datând din 1884 și trei locuințe „casa cu fânar”, „casa Gheorghe Tocileanu” și una din secolul al XVII-lea în stadiu de ruină. Însă, de departe, cel mai cunoscut monument este Casa Memorială Vasile Voiculescu, din satul Pârscov, datând de la începutul secolului al XX-lea.
La evenimentul de lansare al filmului documentar a participat și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu care a salutat inițiativa primarului comunei Pârscov.
Documentarul prezentat elogiază în același timp personalitățile remarcabile care au contribuit semnificativ la dezvoltarea Pârscovului. Oameni care au reprezentat repere de valoare profesională și personală.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ