PLANTELE DE PRIMĂVARĂ, SURSĂ DE SĂNĂTATE

0
107

Adevărate comori pentru trup și minte
După masa copioasă de Paște este necesară o detoxifiere a organismului . Un ajutor de nădejde în acest proces pot fi urzicile și ștevia. Se găsesc în aproape toate grădinile gospodarilor, pe izlazuri, tufișuri sau chiar pe marginea drumurilor. În Piața Centrală din municipiul Buzău, prețioasele plante sunt din belşug. Însă, gospodinele de la oraș nu prea se înghesuie să cumpere.
De sute de ani, gospodinele de la țară știu de beneficiile plantelor de primăvară. Urzicile, ştevia, loboda sunt preparate în bucătarie, sunt puse la uscat pentru iarnă sau se servesc sub formă de ceai. Consumat de două ori pe zi, ceaiul de urzici curăță organismul de toxine și stimulează digestia. În piața din centrul municipiului, câteva bătrâne au venit de la sute de kilometri, cu plantele în sacoșe pentru a le vinde gospodinelor de la oraș. Deși, au atâtea beneficii pentru sănătate, urzicile se vând ieftin.
Este anul urzicilor, spun bătrânele din piață.
Tanti Elena, o bătrânică ce a cărat de la câteva zeci de kilometri sacoșele cu urzici, ne spune după ce trebuie să ne ghidăm când le cumpărăm. Să nu fie bătrâne și ațoase, spune ea.
Chiar dacă sunt plante de sezon și trebuie consumate numai atunci când răsar, urzicile nu prea sunt căutate de gospodinele de la oraș. Vânzarea e slabă, spun bătrânele.
Și la ștevie , prețul este la fel de mic. Important e să le vândă, iar seara să nu plece acasă cu sacoșa plină.
De origini din Rușetu, această gospodină are la vânzare și ciuperci specifice zonei de munte.
Femeile mai în vârstă, vin în piață , cumpără și gătesc.
La rândul lor, speciliștii îndeamnă oamenii să consume plantele de primăvară.
Urzicile, ștevia, spanacul, loboda, leurda, ceapa verde și alte frunze verzi, proaspete, sunt adevărate bijuterii de primăvară pentru trup și minte. Toate acestea au proprietăţi terapeutice deosebite pentru organism.

Iuliana Sârbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ