POMII AU ÎNFLORIT CU O LUNĂ MAI DEVREME

0
1019

Temperaturile neobișnuit de calde au făcut ca pomii să înflorească mai devreme cu o lună față de alți ani. Astfel, temperaturile ridicate și vremea anormal de caldă pentru această perioadă au făcut ca migdalii, cireșii sau caișii să înflorească mai repede.
Speciile de pomi cultivate în România sunt adaptate climatului temperat-continental. Nu este o surpriză pentru nimeni faptul că ultima iarnă a fost anormală din punct de vedere a temperturilor înregistrate și chiar a lipsei zăpezii sau precipitațiilor. În aceste condiții, o serie de pomi fructiferi a început deja să înmugurească, iar altora, precum cireșilor sau migdalilor, butonul floral deja le-a crăpat.
Pomii trec prin complexe tranformări biochimice care duc la modificări ale conținutului celular, aceasta pentru a trece cu brio de perioada temperaturilor reduse din anotimpul rece. Pomii fructiferi pot rezista chiar și la temperaturi extreme care tind spre -30oC, mai ales dacă beneficiază de o tranziție lentă spre aceste temperaturi. Deși în această iarnă nu a fost cazul, primăvara au loc și accidente climatice specifice anotimpului, cum ar fi înghețurile târzii sau brumele. Ele pot produce daune serioase pomilor fructiferi, mai ales acum, când deja au înflorit. Înghețurile târzii și brumele pun rar în pericol viața pomilor, însă de cele mai multe ori compromit recolta, foarte adesea în totalitate.
În Buzău, pe străzile orașului, pot fi zăriți deja pomii înfloriți. Același lucru se întâmplă și în afara orașului, unde se pot întâlni migdali înfloriți, semn al sosirii primăverii.

Andreea Zaleschi/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ