PORCI PENTRU CRĂCIUN, DOAR DIN SURSE AUTORIZATE

0
143

Târgurile de animale din judeţul Buzău rămân închise din cauza pestei porcine africane. Comerţul cu porci, în perioada premergătoare Crăciunului se poate desfăşura însă, neîngrădit, în zonele fără restricţii, dar sub stricta supraveghere a medicilor veterinari. Animalele vor putea fi cumpărate de la ferme, ori din gospodăriile mari şi autorizate.
Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, întrunit săptămâna aceasta pentru stingerea a 60 de focare de pestă porcină africană a luat unele decizii şi în privinţa comerţului cu porci vii. Astfel, autorităţile au hotărât că, în contextul epidemiologic actual privind evoluția pestei porcine africane, se mențin restricțiile sanitare veterinare privind comercializarea porcinelor în târgurile de animale la nivelul județului Buzău. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare au precizat însă că, în zonele în care nu există focare, ori acestea au fost stinse, iar restricţiile au fost ridicate comerţul cu porci se poate desfăşura, controlat, din surse sigure şi în anumite condiţii reglementate de lege.
Autorităţile sanitar veterinare au dat liber la comerţul cu porci, în condiţiile legale, şi în zonele în care au fost focare de pestă porcină africană, dar acestea au fost stinse.
Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane în contextul debutului sezonului rece, dar și a apropierii sărbătorilor de iarnă DSV Buzău, în parteneriat cu toate celelalte instituții implicate în gestionarea bolii vor intensificarea controalele privind circulația și respectarea prevederilor privind mișcarea porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc. De asemenea, proprietarii de animale vor fi informaţi cu privire la necesitatea efectuării obligatorii a examenului ante și post mortem în cazul sacrificărilor din gospodării pentru consum propriu. În perioada următoare vor fi intensificate controalele rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ