Vineri, a început Postul Crăciunului. Este postul Nașterii Mântuitorului, care durează 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului și este perioada în care credincioșii obișnuiesc să nu consume carne, brânză și ouă. Medicii nutriționiști vin cu explicații și sfaturi utile pentru a păstra un echilibru în alegerea produselor pe care le consumăm și a nu fi limitat aportul de proteine și aminoacizi esențiali.
Postul Crăciunului este unul dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe și al doilea cel mai mare post pe care creștin-ortodocșii îl țin pentru curățarea sufletului și trupului. De-a lungul timpului, obiceiurile străvechi și tradițiile au ajutat omul să-și găsească și să păstreze un echilibru al trupului și sufletului prin post și rugăciune. Principiile religioase erau cele care dădeau semnificația postului. Însă, importanța acestuia este cu mult mai extinsă, având rol în detoxifierea organismului. Prin post, se elimină consumul de carne, ouă, lapte și alte produse adiacente acestora și crește aportul de carbohidrați, legume, fructe, semințe. Fiind limitat consumul produselor de origine animală, cele mai frecvente deficite apar în rândul vitaminelor din grupul B – B2, riboflavina și B12 ciancobalamina, vitamina D, iod, zinc, fier și calciu dar și aminoacizii esențiali precum lyzina, methionina, triptofanul, treonina. Pentru a aduce un plus de vitamine și minerale în organism, este recomandat consumul de salate, legume și fructe.
Pentru buzoienii care țin Postul Crăciunului medicii nutriționiști recomandă o serie de produse care pot fi cumpărate pentru mesele de post, astfel încât să nu neglijăm aportul de vitamine, minerale, aminoacizi esențiali și constituenți necesari pentru o bună funcționare a proceselor metabolice.
Bine echilibrată, alimentația de post poate asigura toți nutrienții necesari de care organismul are nevoie.