Prăpăd în agricultură! Pomii, vița de vie și rapița afectate de ninsorile de astăzi

0
59

Vremea capricioasă pune sub semnul întrebării viitorul culturilor agricole din acest an. Ninsorile si temperaturile scăzute vor afecta cu sigurantă culturile, spun, reprezentantii Directiei Agricole. În zonele rurale sătenii s-au resemnat si cred că în acest an nu vor apuca să manănce fructe autohtone. Oamenii spun ca nu au mai văzut de zeci de ani zăpadă după jumătatea lunii aprilie. A nins cu fulgi mari, viscolit. Aproape că nu ai avea de ce să te miri dacă nu ai arunca un ochi și pe calendar. Iarna și-a arătat colții în mijlocul primăverii iar efectele sunt dezastruoase. Pentru agircultură, sunt de părere specialiștii, va urma o perioadă dificilă, cu precădere în sectorul pomicol.
Frigul și un eventual îngheț ar putea afecta iremediabil și culturile de rapiță. Specialiștii din domeniul agricol au speranța că cel puțin grîul și porumbul să se dezvolte în mod normal fără a afecta cantitatea și calitatea cerealelor.
Nici vița de vie nu este ferită de capriciile vremii dar deocamdată nu a înmugurit fapt pentru care dezvoltarea plantelor nu ar trebui să aibe de suferit, explică reprezentanții Direcției Agricole Buzău. Pe de altă parte agricultorii s-au resemnat după ninsoarea de astăzi. Cel puțin în pomicultură producțiile sunt puse sub semnul întrebării. Oamenii se tem că nu vor apuca să mănînce nici măcar un măr din cultura proprie și vor trebui să apeleze la supermarketuri.
Este prematur, subliniază specialiștii din domeniul agricol, pentru o estimare a pagubelor în acest moment. Săptămîna viitoare Direcția Agricolă Buzău va prezenta un raport în ceea ce privește starea culturilor agricole după acest sfîrșit de săptămînă capricios.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ