Prefectul Daniel Țiclea despre exodul tinerilor

0
17

Vatra satului din ce în ce mai goală
Satele din România sunt din ce în ce mai goale. Legați de pământ mai rămân doar vârstnicii sau familiile care reușesc să pună pe picioare o mică afacere. Toți ceilalți tineri iau calea străinătății plecând uneori direct din băncile școlilor. Aflat într-o vizită de lucru la Lopătari, prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea a atras atenția asupra prăpastiei demografice determinată în principal de lipsa unei pregătiri școlare a tinerilor concetrată pe nevoile din piața muncii.
Încet dar sigur, satele din județ rămân din ce în ce mai goale. Exodul tinerilor continuă, ba mai mult s-a accentuat. În unele localități, școlile funcționează doar cu câteva clase iar perspectiva nu este una prea optimistă. Este o problemă, a sesizat prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea într-o vizită efectuată în comuna Lopătari.
Pentru a le da o șansă tinerilor din comunitățile rurale, este nevoie de o reformă educațională care să fie strâns legată de nevoile angajatorilor de pe piața muncii.
Lunar, zeci de locuri de muncă disponibile în străinătate sunt ocupate de buzoieni. Pentru o parte dintre tineri, singura oportunitate de a se realiza din punct de vedere financiar este din păcate renunțarea la școală pentru un job peste hotare.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ