Sirenele nu se aud în caz de cutremur

0
27

Concluzia autorităților după un dublu exercițiu de alarmare
În cazul unui seism, sirenele din municipiul Buzău nu se aud suficient de tare. Este concluzia trasă de autorități în urma unei simulări de cutremur. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău și Instituția Prefectului au organizat un exercițiu de alarmare la Școala nr.7 pentru a urmări reacția elevilor în cazul unui dezastru natural dar și sistemul prin care cetățenii sunt avertizați. Primele semnale acustice nu s-au sincronizat iar volumul a fost unul redus.
Ulterior, a doua încercare a sistemului de alarmare a funcționat la parametri așteptați iar sirenele s-au putut auzi destul de puternic de jur împrejurul unității de învățământ.
Așa cum au fost instruiți, elevii s-au adăpostit sub bănci. Ulterior au fost preluți de către profesori și conduși în curtea școlii.
Potrivit scenariului de lucru, într-una dintre clase doi elevi au rămas blocați necesitând ajutor și îngrijiri medicale. La căutări a fost folosit și un câine special dresat pentru a scoate victime dintre dărâmături.
În urma exercițiului de alarmare și a simulării, autoritățile au precizat că modul de intervenție al forțelor a fost unul pe măsura așteptărilor, la fel și pregătirea de care au dat dovadă cadrele didactice și elevii. Singurul neajuns și de altfel cel mai important a fost cel de natură tehnică. Sirenele s-au auzit în primă fază mult prea încet.
Un exercițiu de alarmare similar a fost organizat simultan la Școala nr. 11 din municipiul Buzău.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ