Prefectura; șah la Academia Română și Judecătoria Pătîrlagele

0
149

Sedinta Comisiei judetene de fond funciar din cadrul Prefecturii Buzău s-a desfăsurat astăzi pentru prima dată, transparent, în prezenta reprezentantilor mass-media. Motivul pentru care a fost convocată sedinta în regim de urgentă a fost legat de litigiul dintre ocolalele silvice Academia Română si Obstea Mosnenilor pentru o suprafată de 5 mii de hectare de pădure si sanctiunea pe care Judecătoria Pătârlagele i-a aplicat-o prefectului Carmen Ichim pe motiv că nu a întrunit comisia pentru a lua o decizie vizavi de punerea în posesie. O dată convocată, comisia a luat decizia de a nu pune în posesie Academia cu cele 5 mii de hectare solicitate din domeniul public al statului iar prefectul a scăpat în acelasi timp de sanctiunea aplicată de magistratii de la Pătârlagele.

Două entităţi, Ocolul Silvic Academia Română şi moşnenii din Siriu şi Gura Teghii îşi dispută dreptul asupra unei suprafeţe de aproximativ 5000 de hectare de pădure. Totul a început cînd Academia Română a deschis un proces iar magistraţii de la Pătîrlagele s-au pronunţat în anul 2007 printr-o decizie favorabilă asupra dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de peste 18.000 de hectare. Discuţiile au apărut în momentul în care două obşti de moşneni au ridicat pretenţii asupra unei suprafeţe de 5000 de hectare din cele pe care Academia le-a obţinut prin ordin judecătoresc. Din pricina litigiului, Comisia județeană de fond funciar nu a putut pune în posesie Academia. Pentru că s-a abținut, Judecătoria Pătîrlagele a somat președintele comisiei, prefectul Carmen Ichim, să se pronunțe în vederea atribuirii terenului aplicîndu-i în același timp o amendă de 100 de lei pe zi.

Prin urmare, deși o hotărîre judecătorească trebuie respectată, prefectul județului a declarat că de data aceasta pronunțarea magistraților nu este în concordanță cu legislația în vigoare dat fiind că suprafețele de pădure trecute în domeniul public al statului nu pot fi înstrăinate. Cele două părți au identificat și solicitat o suprafață aparținînd statului alta decît cea pe care ar fi trebuit să o primească. Prin urmare, în ciuda deciziei pronunțate de judecătorii de la Pătîrlagele, comisia de fond funciar a respins punerea în posesie a Academiei Române cu pădure din fondul public al statului.

Reprezentanții Direcției Silvice Buzău reclamă o înțelegere ocultă între cele două ocoale care își dispută suprafața de 5000 de hectare în sensul în care fiecare încearcă să obțină o suprafață din fondul public a statului și nu alta aflată în domeniul privat.

O dată convocată ședința și invalidată anexa prin care comisiei i s-a cerut să pună în proprietate Academia cu cele 5000 de hectare din domeniul public al statului, prefectul județului a scăpat de amenda de 100 de lei pe zi. În schimb procesul este lung și de durată întrucît niciuna dintre cele trei părți, Academia Română, Obștea Moșnenilor și Prefectura nu este dispusă să renunțe. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ