Preşedintele Consiliului Judeţean, ales de cetăţeni

0
56

Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot direct, de cetăţeni. Prevederea, adoptată printr-o recentă ordonanţă de guvern, ar urma să se aplice la scrutinul local de anul viitor şi, înlocuieşte modalitatea de alegere din actuala legislatură, prin votul majorităţii consilierilor judeţeni.
Guvernul a adoptat, la începutul acestei săptămâni, o ordonanţă de urgenţă prin care se schimbă modul de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene. Mai exact, aceştia vor fi din nou aleşi prin vot secret de către cetăţeni. Decizia a fost luată în urma discuţiilor cu preşedinţi de consilii judeţene, inclusiv din opoziţie, dar şi cu reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene.
Pentru şeful Consiliului Judeţean Buzău, modalitatea de alegere nu schimbă mai nimic din punct de vedere al responsabilităţilor.
Din punct de vedere politic, însă, lucrurile stau altfel.
Pentru actualul mandate, președinții consiliilor județene au fost numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide. De-a lungul timpului, modalitatea de alegere a președintelui Consiliului Județean a suferit modificări de la alegerea sa în mod indirect de către consiliile județene în perioada 1991-2008, la alegerea sa prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat în perioada 2008-2016 și revenirea la alegere în mod indirect începând cu anul 2016. Scopul actului normativ este potrivit reprezentanţilor guvernului, acela de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitate președinților consiliilor județene, precum și a uniformizării legislației care reglementează alegerea și statutul aleșilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020.

Laurenţiu Marinov/Andrei Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ