Președintele României Klaus Iohannis prezent la Buzău

0
6

În vizită la Școala nr.11 cu ocazia Zilei Învățătorului
Președintele României, Klaus Iohannis a vizitat marți, 7 iunie 2022, Școala Gimnazială nr. 11 din Municipiul Buzău, în contextul Zilei Mondiale a Mediului și a Zilei Învățătorului. Școala Gimnazială nr. 11 îmbină calitatea educației oferite elevilor cu componente specifice școlilor verzi. Clădirile unității de învățământ include o serie de elemente de infrastructură școlară sustenabilă, fiind astfel un model pentru alte instituții de învățământ din România. Alături de șeful statului s-a aflat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, ministrul de Interne Lucian Bode și Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Potrivit unui raport al Administrației Prezidențiale, școlile eficiente energetic pot contribui substanțial la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la reducerea consumului de energie și, implicit, a cheltuielilor cu energia în unitățile școlare. Șeful statului a vizitat Școala nr.11, prima școală circulară din România în care energia necesară desfășurării activităților educative este obținută ecologic iar apa de ploaie este reutilizată. De asemenea, consumul de current este asigurat cu panouri fotovoltaice iar la interior și exterior au fost instalate lămpi cu led și senzori de mișcare astfel încât consumul de energies să fie cât mai redus. Chiar și încălzirea claselor este realizată ecologic prin panourile solare montate pe acoperiș iar cu ajutorul unor pompe căldura este extrasă din pământ și trimisă în calorifere.
Unele dintre măsurile raportului redactat de Administrația Prezidențială sunt deja în proces de implementare – Săptămâna Verde, de exemplu, a fost inclusă în structura anului școlar 2022-2023, iar apeluri de proiecte pentru investiții în eficiență energetică în școli au fost lansate de instituții publice.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ