Regulamentul de funcționare ar putea fi atacat în instanță
Prefectura Buzău a organizat o dezbatere pentru a pune în discuție regulamentul de funcționare al Consiliului Local Municipal. La întâlnire au luat parte jurnaliști, un consilier local dar și un simplu cetățean. Documentul lansat în debatere publică de către Primăria Buzău a stârnit reacții încă de la început, având în vedere că limitează accesul publicului larg și cel al jurnaliștilor la ședințele publice ale consilierilor locali buzoieni. Municipalitatea a efectuat modificări privind regulamentul dar care nu aduc schimbări majore. În urma discuțiilor, reprezentanții Prefecturii au anunțat că vor solicita din nou Primăriei Buzău modificarea regulemantului astfel încât atât jurnaștii cât și cetățenii să poată avea acces neîngrădit la ședințele publice iar reglementările administrației locale să fie în concordanță cu legea. Potrivit regulamentului, jurnaliștii ar putea avea acces la ședințe doar într-un anumit număr, în funcție de locuri.
Măsura ar fi discriminatorie întrucât nu toți reprezentanții media ar putea avea acces. Totodată, autoritățile au luat în discuție stabilirea unor praguri epidemiologice în funcție de care să se realizeze intrarea la ședințe. În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că astfel de praguri nu ar putea fi stabilite având în vedere că doar Guvernul, Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică sunt organismele care pot impune astfel de măsuri, nicidecum un document al administrației locale.
O altă prevedere a regulamentului este aceea conform căreia dacă un jurnalist a fost sancționat de instanță în exercițiul funcțiunii, acesta să nu mai aibă acces în sala de ședințe. O măsură pe care Prefectura o consideră greșită având în vedere că instanța care constată o astfel de abatere pedepșește prin sancțiune fapta și în același timp o îndreaptă.
Dacă va fi nevoie, a precizat prefectul Daniel Țiclea, regulemantul va fi atacat în instanța de judecată având în vedere caracterul netransparent al prevederilor din document.
Legea 544/2001 privind Liberul acces la informații de interes public prevede la articolul 43 că autorităţile şi instituţiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masă la acţiunile publice organizate de acestea. Totodată, autorităţile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare şi funcţionare să desfăşoare activităţi specifice în prezenta publicului sunt obligate să permită accesul presei la acele activităţi. Aceeași lege mai prevede că autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă.
Florin Zafiu
Adrian Meteleanu