PRIMĂRIA BUZĂU SOLICITĂ PĂDUREA CRÂNG! Secretarul Sava: „Nu e niciun interes ascuns aici”

1
1847

Parcul Crîng constituie sămînţă de scandal între Primăria Buzău şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. În ultimii ani, aleile din Crâng au aparținut municipalității, iar pădurea propriu-zisă Ocolului Silvic. Mai nou, Primăria Buzău revendă dreptul de proprietate inclusiv pentru pădure pe baza unui document publicat în Monitorul Oficial din 1881.

Conform Monitorului Oficial:
Monitorul Oficial.nr.15 / 19 apr. – 1 mai 1881
“Art.1.Statul recunoaşte primăriei urbei Buzău, dreptul de proprietate asupra pădurii numită Crîngul, situate în marginea oraşului Buzău, cu condiţia ca pentru totdeauna să servească ca loc de preumblare şi înfrumuseţare a oraşului. Procesul intentat de Stat pentru revendicarea pădurii în chestiune rămîne stins.
Art.2.Administraţia domeniilor şi a pădurilor Statului, prin înţelegere cu Primăria Comunei Buzău, va fixa şi va împietri hotarele acestei păduri, prin punctele extreme ale periferiei sale, conform posesiunii actuale.
Această lege s-a votat de Adunarea deputaţilor în şedinţa din 29 ianuarie 1881”.
În afară de documentul respectiv, secretarul Primăriei Buzău susține că nu există un alt act normativ care să ateste apartenenţa pădurii Crâng la un alt proprietar.
Pentru lămurirea problemei proprietarului, Primăria Buzău a solicitat puncte de vedere de Ministerului de Finanţe şi de la Romsilva. Ministerul de Finanțe a răspuns printr-o adresă în luna iulie că în banca de date a patrimoniului statului nu s-a identificat acest bun. Dacă și de la Romsilva răspunsul va fi similar, atunci primăria va emite o hotărâre de Consiliu Local de atestare a Parcului Crîng la domeniul public al municipiului. Pe de altă parte se pune și întrebarea ce interese se ascund în spatele acestei inițiative a Primăriei. Prin oraș, circulă deja un zvon că mai apoi, Primăria va vinde Pădurea Crâng.
În plus, Primăria va asigura inclusiv lucrările de igienizare a pădurii. În ultimii ani, pe fondul lipsei de personal a Ocolului Silvic Buzău, în pădurea Crâng s-au depozitat diverse deșeuri, iar anumiți copaci au fost tăiați pentru a servi drept combustibil pe timpul iernii.

DISTRIBUIȚI