PRIMARII, BUNI DE PLATĂ

0
83

Primăriile din județul Buzău stau prost la capitolul plății drepturilor salariale câștigate în instanță de către cadrele didactice. După protestul din 2 octombrie, al profesorilor buzoieni afiliați Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, urmat de întâlnirea cu șefa de la Casa Albă, unde au depus un memoriu cuprinzând revendicările formulate, aceștia au fost chemați să participe la ședința extraordinară a Comisiei de Dialog Social, unde urmau să fie prezenți primarii din județ și municipiul Buzău.

La întrunire, profesorii au avut parte de o surpriză neplăcută în sensul că nu au fost prezenți primarii, ci doar reprezentanți ai administrațiilor locale.

În cadrul întrevederii, acestora din urmă li s-a transmis că, în cazul în care nu își respectă obligațiile de a le plăti cadrelor didactice drepturile salariale câștigate în instanță, există riscul ca unitățile administrativ teritoriale și chiar primarii se pot trezi cu conturile blocate. Ba mai mult, aceștia ar putea fi obligați să achite din propriul buzunar sumele respective.

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ spun însă că, în viitorul foarte apropiat, se va începe procedurea de executare silită.

Sumele reprezentând drepturile salariale câștigate în instanță de către cadrele didactice sunt fabuloase. La acestea se mai adaugă și penalizările care, nici acestea nu sunt de trecut cu vederea. Primăria Buzău stă foarte prost în ceea ce privește  acest capitol. La acest moment, municipalitatea are de achitat suma de 68 de miliarde de lei, către unitățile de învățământ din oraș.

Prefectul Carmen Ichim spune că pentru a se evita o astfel de situație, o posibilă variantă ar fi ca primăriile să apeleze la Guvern și să ceară sprijin financiar în acest sens.

Recent, Liviu Pop a anunţat o schimbare în ceea ce priveşte bugetul de salarii pentru profesori. Potrivit demnitarului, banii ar urma să nu mai fie viraţi prin intermediul primăriilor de care aparţine unitatea de învățământ respectivă, ci  direct în bugetul şcolii.

(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ