Primele roșii românești au ajuns pe piață! Ajutoarele Direcției Agricole au prins la producători

0
136

Primii producători de rosii românești produse prin „Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spatii protejate” au livrat primele legume pe pietele din România. La nivelul judetului Buzău, sute de fermieri au accesat sprijinul de minimis iar astăzi unul dintre ei a reusit să livreze rosiile in pietele din municipiu. Reprezentanții Direcției Agricole Buzău sunt de părere că programul vine în sprijinul agricultorilor dar si în cel al consumatorilor care pot cumpăra rosii românesti din sere în perioade în care nu se găsesc decat din import.
Începînd cu acest an, cultivatorii de tomate în sere şi solarii, care reuşesc să producă cel puţin 2kg de roşii pe metru pătrat şi comercializează minim 2 tone, pot beneficia de un ajutor financiar anual în valoare de 3000 de euro. Din momentul în care legea privind ajutorul de minimis a intrat în vigoare, sute de buzoieni s-au arătat interesați de obținerea fondurilor. Sprijinul financiar este acordat de stat cu scopul de a încuraja producătorii autohtoni de tomate și de a acoperi cererea de roșii românești în perioadele anului cînd pe piață se găsesc doar produse din import.
Altfel spus, buzoienii care produc tomate în sere şi le vînd în anumite perioade ale anului, respectiv primăvara sau pe parcursul toamnei, pot beneficia din partea statului de un ajutor anual care se ridică la suma de 3000 de euro. În această săptămînă mai mulți beneficiari ai ajutorului, care au realizat primele producții, vor livra marfa pe piețele locale și naționale. Cele mai mari bazine legumicole cu tradiţie în cultivarea tomatelor în spaţii protejate sunt cele aflate pe raza comunelor Glodeanu Siliştea, Amaru, Limpeziș, Mihăileşti, Mărăcineni dar şi la Merei sau Ghergheasa.
Primul producător de tomate care a livrat astăzi marfa pe piețele din municipiul Buzău este din Limpeziș. Ajutorul de 3000 de euro este binevenit în contextul în care anii trecuți nu primea un ajutor financiar strict pentru producția în solarii.
Roșiile românești produse în sere au un preț mai mare decît cele pe care buzoienii le găsesc din import în piețe, magazine și hypermarketuri. Producătorii dau garanții că tomatele au o calitate mai bună motiv pentru care consumatorii sunt invitați să le încerce.
Avînd în vedere numărul de beneficiari ai programului, în perioada următoare tomatele produse în sere și solarii vor apărea din ce în ce mai mult pe piața internă, în piețe agroalimentare ori hypermarketuri. Autoritățile reamintesc producătorilor agricoli că sunt susținuți, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate astfel încît să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă, punînd la dispoziție mărfuri de calitate și proaspete. Programul are în vedere să diminueze importurile de tomate, odată cu crearea de noi locuri de muncă.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ