PRIMUL VIN DE PIETROASELE, DIN ACEST AN

0
535

Vinul de Pietroasele a fost, si anul acesta, vedeta Sărbătorii Tămâioasei. În acest sfârsit de săptămână, s-a dat startul oficial al culesului de struguri, în podgoriile de pe Dealul Istrita. După ce au mustit primele cosuri cu struguri, localnicii din Pietroasele s-au distrat de ziua comunei. Si la Unguriu a fost petrecere în week end, când sute de oameni au dansat ore-n sir la cea de-a cincea editie a sărbătorii comunei.

Primăria Unguriu a organizat, sâmbătă, sărbătoarea comunei, intitulată ”Ciucure, izvor de apă vie”, ajunsă la cea de-a cincea ediție. Evenimentul a adunat laolaltă sute de localnici din comună, dar și din împrejurimi. Autoritățile locale au avut grijă, în primul rând de elevii care fac cinste comunei și au obținut rezultate bune la școală, la diferite concursuri și de cei care fac parte din ansamblurile folclorice, care au fost răsplătiți cu dulciuri.

Apoi pe scena din localitate au urcat mai mulți artiști cunoscuți precum Emilia Ghinescu, Costel Geambașu, precum și artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău

Duminică, sute de oameni au luat cu asalt Stațiunea de cercetare viticolă Pietroasele, la cea de-a zecea ediție a sărbătorii Tămâioasei românești. Petrecerea a avut de toate, standuri cu preparate la grătar, terase scăldate în vin şi must, recitaluri de muzică populară şi nelipsiţii petrecăreţi.

Sărbătoarea a fost deschisă de un alai de tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale care au umplut linul de vinificaţie cu struguri aromaţi de Tămâioasă românească, primii culeşi în acest an.  Apoi, câteva fete au zdrobit ciorchinii cu picioarele spălate cu apă de izvor.  În timp ce fetele zdrobeau boabele de Tămâioasă, zeci de pofticioşi aşteptau cu paharele întinse zeama dulce şi aromată, nerăbdători să afle gustul primului must din acest an.  O tradiţie locală spune că cel mai bun vin iese atunci când strugurii sunt zdrobiţi de picioarele goale ale fetelelor de măritat.

Aflat în inima Podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită deja la nivel naţional ca fiind locul unde se produce cel mai aromat vin de tămâioasă din ţară, avantajul fiind generat de poziţia geografică a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă-de-vie.  Mai precis, dealurile de curbură sunt însorite de dimineaţa şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea. (DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ