PROBLEMĂ CONSTANTĂ

0
47

Tradiţională sau nu, familia românească are o problema gravă: violenţa domestică. La tot pasul, întâlnim drame și, din nefericire, România ocupă un loc fruntaş la acest capitol, în Uniunea Europeană. Potrivit statisticilor efectuate de specialiștii români în domeniu, la fiecare jumătate de minut, se produce o agresiune fizică asupra unei femei. Și mai grav este că, în 3 din 10 cazuri, acestea au fost agresate fizic sau psihic, de la vârste fragede.

Acest fapt este cunoscut și în județul Buzău. O parte dintre victimele violenței domestice recurg la un sprijin de specialitate, apelează la asistenții sociali, primesc consiliere psihologică și sunt incluse în centrele pentru victimele violenței în familie. În cazul altora însă, situația stă cu totul altfel. Teama de agresor este mult prea mare pentru a avea curajul să se rupă de mediul în care trăiesc. Autorităţile încurajează victimele agresiunii să meargă la poliţie, numai că foarte puține le urmează sfatul.

Cele mai multe tragedii se petrec după împăcarea cu agresorul. Totuși, specialiștii spun că și acesta trebuie consiliat având în vedere că și el provine dintr-un mediu familial similar cu cel pe care și l-a creat.

În fiecare an, 500.000 de români sunt victime ale violenței domestice, iar dintre aceștia, peste 90% sunt femei. Dintre sutele de mii de victime abuzate, umilite și bătute de soți sau iubiți, doar 15.000 ajung să depună plângeri și un număr și mai mic ajunge în instanță. Recent, un grup format din 60 de parlamentari a depus un proiect de lege pentru înăsprirea legislaţiei privind violenţa în familie, eliminând din Codul penal posibilitatea ca împăcarea între părţi să înlăture răspunderea penală.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ