Producţii record la grîu în 2017! Un an agricol de excepţie

0
161

Campania de recoltat la grîu se află în plină desfășurare. Specialiștii din domeniul agricol sunt optimiști că în acest an, spre deosebire de anii precedenți, producția va fi pe măsura așteptărilor, ba mai mult s-au înregistrat deja vîrfuri de pînă la 7-8 tone la hectar. Și calitatea va fi una pe măsură. Valoarea panificabilă a soiurilor pe care agricultorii le-au ales în acest an să le cultive sunt în parametri normali motiv pentru care cel puțin pînă în acest moment nu există probleme legate de lipsa făinii necesare industriei pîinii pentru acest an.
Campania de recoltare a grîului se află în toi. Lucrările se desfășoară fără dificultate iar premisele pentru producții însemnate există. Conform specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Buzău deja în unele locuri din județ fermierii au raportat producții record de 8000 de kilograme / ha. 2017. Este un an bun pentru fermieri, confirmă autoritățile.
În acest moment puțin peste jumătate din suprafața cultivată cu grîu a fost recoltată. Calitatea grîului diferă, adaugă reprezentanții Direcției Agricole, în funcție de suprafața terenului pe care a fost cultivat și bineînțeles de soi. Cu toate acestea în anul 2017 va exista o cantitate semnificativă de grîu necesar industriei de panificație.
Există şi zone unde din pricina fenomenelor meteo grîul a fost afectat într-o proporţie covîrşitoare, cum este cazul comunei Puieşti. Global însă la nivel de judeţ culturile se prezintă în parametric normali. Producţii semnificative se aşteaptă a fi înregistrate şi la culturile de porumb şi floarea-soarelui. Totodată, conform datelor centralizate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pînă la această dată la nivel naţional a fost recoltată 74,05% din suprafața însămînțată cu orz, în județele Arad, Argeș, Buzău, Călărași, Dîmbovița, Dolj, Ialomița, Mehedinți, Olt și Timiș campania de recoltare a orzului fiind încheiată. La orzoaica de toamnă, recoltarea s-a efectuat pe mai mult de jumătate din suprafața cultivate, aceasta fiind încheiată în Arad, Buzău, Călărași, Mehedinți și Teleorman.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ