Profesorii, despre noile modificări ale Educației

0
10

Stagiatură, portofoliu pentru elevi și un Bacalaureat altfel
Portofoliu pentru elevi și profesori, bacalaureat cu o singură probă scrisă, evaluare națională cu examen de admitere separat la unele licee și mentori pentru viitori profesori. Sunt câteva dintre modificările pe care le aduce noua lege a educației aflată în dezbatere publică. Profesorii buzoieni cred că schimbările sunt de bun augur dar există și prevederi care nu ar trebui să fie implementate.
Potrivit ministrului Educației Sorin Câmpeanu prin noua lege a educației aflată în dezbatere publică se stabilește că nu se vor mai acorda note la disciplinele care fac parte din ariile curriculare ale educaţiei fizice şi artelor. La aceste materii, elevii vor afla doar dacă au fost admiși sau respinși. Mai mult decât atât, școlile vor pune accent pe portofoliul elevului. Acesta va deveni obligatoriu şi va cuprinde rezultatele din catalogul electronic din toţi anii de şcoală. Profesorii buzoieni spun că există la acest moment un portofoliu al elevilor dar așteaptă lămuriri vizavi de cel care va urma să fie impus prin lege.
Sunt schimbări majore și în ceea ce privește examenele naționale. Spre exemplu colegiile de top vor putea organiza examene pe cont propriu pentru a ocupa 90% dintre locurile din clasa a IX-a. Doar 10% vor rămâne disponibile pentru elevii care aleg să susţină Evaluarea Naţională clasică.
Bacalaureatul va rămâne cu o singură probă scrisă, pentru elevii de la toate profilurile şi specializările. Proba va evalua competenţele generale doobândite la limba română, la matematică, ştiinţe, istorie, geografie şi ştiinţe socio umane. O modificare pe care nu toți profesorii o consideră binevenită. Spre exemplu proba la Limba și literatura română ar trebui să rămână de sine stătăroare.
Modificări sunt și pentru profesori. Spre exemplu cei care vor să devină titulari la catedră vor trebui să treacă printr-o perioadă de stagiatură alături de un mentor.
Debutul în profesie se realizează după parcurgerea stagiaturii didactice pe o perioadă de un an la finalul căruia candidatul va susține un examen.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ