PROIECTUL „BUTONUL ROȘU”! BĂTRÂNII SINGURI POT CERE URGENT AJUTOR

0
864

Butonul rosu,, un program de teleasistentă pentru varstnici prinde tot mai mult contur. Buzaul face parte din judetele pilot unde programul a fost implementat in aceasta primavara, astfel ca 25 de buzoieni au beneficiat deja de acest program. Fundatia Crucea Alb- Galbenă a făcut azi un prim bilant al proiectul care arata ca la Buzau exista cerere.

Proiectul butonul roșu este un serviciu de teleasistență special conceput pentru vârstnicii care suferă de diverse afecțiuni. Butonul roșu oferă posibilitatea bătrânilor de a cere și a primi ajutor la nevoie. Beneficiarii acestui serviciu primesc o brăţară tip ceas din silicon medical, dotată cu un buton roşu de panică. Aceasta e rezistentă la apă şi conectată wireless la un telefon cu taste mari, uşor de folosit. În acest fel, beneficiarii vor putea semnala pro¬blemele medicale urgente. Semnalul va fi transmis automat către un dispecerat, iar informaţiile primite vor fi procesate. În funcţie de gravitatea situaţiei semnalate, dispecerul va iniţia un protocol medical care va indica ce acţiuni trebuie întreprinse.
Serviciul Butonul Roşu a început să funcţioneze din această primăvară şi la Buzău. 25 de bătrâni sunt deja beneficiari, iar numărul acestora urmează să crească.
În ciuda beneficiilor acestui sistem, programul a întâmpinat și câteva dificultăți. Una dintre ele este reticența beneficiarilor față de tehnologie.
Proiectul, finanțat din Elveția, se află în fază de implementare la nivel național, iar de serviciile sale beneficiază doar vârstnicii din Buzău și alte două județe. Proiectul este finanțat printr-un grant al Elveției.
Beneficiarii sunt în general persoane în vârstă, care fie locuiesc singure, fie nu pot primi ajutor de la ceilalți membri ai familiei. De asemenea, nu pot primi asistenţă îndelungată în spital şi sunt, în general, în stare de dependenţă, cu posibilităţi materiale reduse.

DENISA IRIMIA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ