PROTECȚIE MAI MARE PENTRU VICTIMELE VIOLENȚEI

0
57

Victimele violenței domestice au parte de mai multă protecție. De curând, a fost modificată legea privind emiterea de ordine de protecţie provizorii faţă de agresori, iar demersurile vin în sprijinul victimelor. Poliţiştii pot acum să emită aceste documente faţă de agresori, fie el soţ, concubin, fiu sau alt membru al unei familii, şi chiar să îl evacueze din locuinţă.
Buzăul este cunoscut pentru incidența crescută a cazurilor de violență domestică. Zeci de femei cad pradă exceselor de furie ale soților sau ale copiilor. De multe ori, acestea se tem să facă plângeri și stau și îndură faptele de violență, uneori ajungându-se la adevărate tragedii. Cele mai curajoase dintre victime se plângeau autorităților, însă până obțineau un ordin de protecție dura mai mult timp fiindcă era nevoie de încuviințarea unui judecător pentru protejarea sa de către agresor. Dar la finele anului trecut, a intrat în vigoare un act normativ, care prevede ca poliţiştii care intervin la cazuri de agresiune în familie să emită, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu. În cele câteva zile de când a intrat în vigoare noua lege, polițiștii au emis deja 8 ordine de restricție.
Multe dintre altercaţiile din familii s-au produs pe fondul consumului de alcool, iar victimele au fost în special femei care au sesizat că sunt agresate de soţi. Au existat și cazuri în care chiar mame au căzut pradă exceselor de furie ale copiilor.
Multe dintre femeile agresate se temeau să reclame și pentru că nu au un loc în care să se refugieze. Însă, în județul Buzău, funcționează Centrul pentru victimele violenței în familie la Râmnicu Sărat, la ușa căruia au avut curaj să bată mai multe femei.
Și în cadrul Fundației Sfântul Sava din municipiul Buzău funcționează un centru de adăpostire a victimelor violenței domestice. De multe ori, aici ajung mame cu copii, sătule să îndure bătăile și starea de ebritate a partenerilor de viață. În ambele adăpsturi, victimele beneficiază de sprijin medical, psihologic și social.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ