Buzăul va avea locuințe protejate pentru victimele violenței domestice. Înfiinţarea așezămintelor a fost aprobată în şedinţa extraordinară de joi, a Consiliului Judeţean, ca parte a unui proiect finanţat în mare parte de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia copilului are calitate de partener.
Un nou serviciu de asistență socială special destinat, victimelor violenței domestice, va funcţiona în judeţul Buzău. Consiliul Judeţean a aprobat participarea în calitate de partener a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului într-un proiect derulat la nivel naţional ce are ca scop înfiinţarea de locuinţe protejate.
Finanțarea proiectului va fi asigurată în cea mai mare parte de Agenția pentru egalitate de șanse, prin fonduri europene, iar contribuția DGASPC Buzău va reprezenta un procent foarte mic. Proiectul vizează implementarea unui nou serviciu de asistență socială, destinat victimelor violenței domestice, care vor beneficia astfel de adăpost și consiliere de specialitate. În acest sens, la nivelul județului Buzău, vor fi înființate „locuințe protejate” pentru victimele violenței domestice, în administrarea DGASPC. Durata proiectului de asistență socială va fi de 4 ani. Un astfel de servicu social nou ar completa gama de servicii sociale pe care furnizorul public judeţean de asistenţă socială o oferă victimelor violenţei domestice prin centrul specific înfiinţat şi operaţionalizat în municipiul Râmnicu-Sărat, cu finanaţare prin acordul cu Regatul Norvegiei. Locuințele protejate vor defini un nou tip de servicii sociale, în scopul prevenirii și combaterii violenței în familie, prin intermediul căruia victimele, în special mame cu copii, vor beneficia de suport instituțional.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea