Protest spontan la Inspectoratul Școlar

0
1328

Un ordin al ministrului Educației provoacă haos, dar și revoltă în rândul reprezentanților liceelor din Buzău. Este vorba despre modificarea planului de școlarizare, prin eliminarea mai multor clase de la liceele teoretice și de la cele tehnologice, în favoarea învățământului profesional. La Buzău, 9 clase ar urma să fie transformate, iar alte 6 desființate. Schimbările venite peste noapte i-au adus, marți, pe reprezentanții liceelor vizate de schimbări, la Inspectoratul Școlar pentru a cere explicații.
La câteva luni după ce au transmis planul de şcolarizare pentru viitorul an şcolar, după ce şi-au prezentat ofertele educaţionale pentru viitorii absolvenţi de gimnaziu, mai multe licee din judeţ sunt în situaţia de a le fi date peste cap toate calculele. Un ordin al ministrului Educaţiei dispune pentru planul general de la Buzău reducerea a nouă clase de la liceele tehnologice, în favoarea claselor profesionale, precum şi desfiinţarea a şase clase de la liceele teoretice. Directorii de liceu au fost convocaţi, zilele trecute, la Inspectoratul Școlar pentru discuţii pe marginea ordinului. Ei nu au fost de acord cu eliminarea de clase, însă, în cele din urmă s-a ajuns la un consens. Numai că, luni seară, reprezentanții liceelor au primit noi vești, care contrazic deciziile luate săptămâna trecută.
Supărați că și-ar putea pierde catedrele, dar mai ales că viitorii absolvenți de gimnaziu sunt bulversați de schimbările venite peste noapte, mai mulți profesori de la Liceul Agricol din Buzău, de la Liceul Tehnologic Victor Frunză din Râmnicu Sărat, dar și de la Liceul Tehnologic din Pogoanele, au venit la Inspctoratul Școlar pentru a cere explicații.
În faţa reacţiilor vehemente din partea mai multor profesori, responsabilii Inspectoratului Școlar încearcă să convingă decidenţii din Ministerul Educaţiei să diminueze numărul liceelor care pot fi afectate de noul plan de şcolarizare.
În plus, demersul cadrelor didactice a fost apreciat drept unul întemeiat de către conducerea Inspectoratului Școlar, care consideră că aceste schimbări venite peste noapte încalcă și legea.
Conducerea Inspctoratului Școlar Județean s-a aflat marți la Ministerul Educației, unde a expus problema de la Buzău, însă deocamdată nu s-a luat nicio decizie concretă, dacă liceele vor avea sau nu, mai puține clase pentru anul viitor.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ