PSD, proiect pentru plafonarea prețurilor la energie

0
8

Scumpirile suportate de stat și producători
PSD va depune în Parlament un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică timp de șase luni, la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021. Decizia vine în contextul în care prețurile la energie au crescut foarte mult, fapt ce pune presiune pe cetățeni și crește riscul de sărăcie. Același proiect prevede că statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final, iar 50% va fi din profitul producătorilor de energie si gaze naturale.
Potrivit unui comunicat de presă, organizația județeană a PSD strage atenția asupra faptului că plafonarea este doar o soluţie temporară la adăpostul căreia Guvernul trebuie să găsească rapid soluții pentru protejarea populației. Pentru rezolvarea problemei pe fond s-ar putea lua măsuri precum creșterea capacităților interne de producție sau limitarea marjei de profit la prețurile de vânzare de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica prin hotărâre de Guvern.

„Aceasta este soluția corectă pe termen scurt, pentru ca românii să poată trece cu bine peste această iarnă! Ne permite legislația europeană, iar Spania a anunțat deja un proiect similar!” a scris pe Facebook președintele PSD, Marcel Ciolacu.
45% dintre români suferă deja de sărăcie energetică, astfel că plafonarea prețurilor este absolut necesară în condițiile în care facturile s-ar putea dubla, ceea ce ar însemna un cost suplimentar de 5676 de lei pe an, pentru fiecare gospodărie de salariați din România.
“O persoană cu salariul minim net de 1386/lună, va da întreg salariul pe 4 luni pentru a-și plăti factura la utilități;
Un pensionar ar putea ajunge să dea până la 6 pensii doar pentru a-și achita utilitățile scumpite”, se arată în comunicatul transmis de social democrații buzoieni.

Florin Zafiu
Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ